Materiaal

Hieronder vind je een overzicht van het beschikbare materiaal voor de "Motiveren werkt"-module.

 • Nieuwsgierigheid opwekken om voorkennis te activeren. (pdf) #motivatie #voorkennis activeren

  Hier vind je verschillende werkvormen om nieuwsgierigheid van jouw leerlingen op te wekken om zo voorkennis op te halen.

 • Een arcade maken (pdf) #motivatie #autonomie #samenwerkend leren #STEM

  Leerkracht Jitse Ringoet van het GO! atheneum Herzele maakte samen met de leerlingen van de derde graad een heuse arcadekast.  

 • Frans anders aanpakken: kennis en motivatie stijgen samen (pdf) #Frans #so #motivatie #formatief handelen

  Gebrekkige kennis en frisse tegenzin voor Frans, daar had leraar Nicolas Van Den Branden genoeg van. Dus zocht hij samen met de vakgroep naar een oplossing in GO! Atheneum Herzele. “De klas bouwen we om tot redactie of rechtbank, maar leerlingen moeten wel eerst door de kennispoort passeren.”  • Frans al spelend leren: "Qui est-ce"? (pdf) #Frans #so #motivatie #actief leren

  In het eerste leerjaar A in het GO! atheneum Herzele oefenen ze de Franse taal in op een speelse en actieve manier. Dit is bevorderlijk voor de motivatie.

 • Klasse: Wanneer je kleuters de thema’s kiezen #kleuters #bao #motivatie #autonomie

  Leraar Corine zwierde haar perfect voorbereide thema’s en werkblaadjes buiten. Voortaan bepalen de kleuters van GBS De Kiem in Wambeek de agenda. “Een gedurfde switch die mijn job boeiend en spannend houdt.” Lees het artikel in Klasse. • Klasse: huiswerk op maat motiveert #bao #motivatie #differentiëren #huiswerk

  In basisschool ’t Blokje in Loenhout krijgen leerlingen huiswerk op maat. De leraren differentiëren op niveau, maar ook op werkmethode. “Alleen zo hou je leerlingen gemotiveerd”, zegt directeur Mariëlle Kuypers. Lees het artikel in Klasse.

 • Klasse: extra motivatie voor STEM‑leerlingen? Neem deel aan burgerwetenschap #so #wetenschappen #motivatie #STEM

  Op zoek naar een zinvol onderzoeksproject voor je STEM-lessen? Een dat voor leerlingen niet als een ver-van-hun-bedshow aanvoelt? Met burgerwetenschap breng je de academische wereld binnen in jouw klas. 3 STEM-leraren over hun ervaringen.  Lees het artikel in Klasse.

 • Klasse: leergoesting zichtbaar maken met de motivatiemeter #so #bao #motivatie

  Je leerlingen zelfstandig aan het werk zetten? Met deze motivatiemeter ontdek jij hoeveel leergoesting ze voor je opdracht hebben. Vraag ook wat jij aan de opdracht kan veranderen om hun motivatie op te krikken. Zo zorgt inspraak in de klas voor meer leerwinst. Lees het artikel in Klasse.

 • Klasse: een klassenraad mét leerlingen #so #motivatie #autonomie #verbondenheid #coaching

  Wat er achter de gesloten deuren van de klassenraad gebeurt, dat vragen leerlingen en ouders zich af. De mythe van leraren die leerlingen genadeloos evalueren, leeft. Tot je de deuren opengooit voor ouders en leerlingen, merken ze in GO! Erasmusatheneum Deinze. Samen zoeken ze naar oplossingen waar ook de leerling achter staat. Lees het artikel in Klasse.

 • Klasse: mijlpalenslinger, elk succes vieren met je leerlingen #bao #motivatie #verbondenheid #positief leerklimaat #groeimindset

  Met een mijlpalenslinger maakt leraar Lin kleine overwinningen zichtbaar in de klas. “Zo komen alle leerlingen snel tot succeservaringen.” Print de vlaggetjes.

 • Motivatie verhogen bij leerlingen aan de hand van games. #motivatie

  De motivatie verhogen bij leerlingen aan de hand van games. Game.Learn.Grow box van Artevelde Hogeschool. 

  https://www.mediawijs.be/nl/tools/gamelearngrow